> For the complete documentation index, see [llms.txt](https://inlockly.gitbook.io/inlockly/llms.txt). Markdown versions of documentation pages are available by appending `.md` to page URLs; this page is available as [Markdown](https://inlockly.gitbook.io/inlockly/documentation/groups/group-management/members.md).

# Members

Członkowie grupy to użytkownicy, którzy mają dostęp do danych współdzielonych w ramach grupy. W Inlockly™ zarządzanie członkami grupy jest proste i pozwala na pełną kontrolę nad dostępem, rolami oraz uprawnieniami.

***

### **Zapraszanie członków**

Aby zaprosić nowych członków do grupy:

1. Zaloguj się do swojego konta w aplikacji Inlockly™.
2. Przejdź do **Ustawienia.**
3. Wybierz grupę, do której chcesz dodać użytkownika.
   1. Przejdź do zakładki **Rodzina,** jeżeli chcesz dodać użytkownika do grupy rodzinnej,
   2. Przejdź do zakładki **Firmy i zespoły,** jeżeli chcesz dodać użytkownika do grupy biznesowej, a następnie:
      1. Kliknij przycisk **Szczegóły** przy grupie, do której chcesz dodać użytkownika.
4. Kliknij zakładkę "**Członkowie**".
   * Zobaczysz listę obecnych członków oraz opcję dodawania nowych.
5. Kliknij przycisk "**Zaproś**".
   * Wybierz czas ważności tworzonego zaproszenia.
   * Wybierz dostępność zaproszenia:
     * **Wybrane osoby:** Wprowadź adres e-mail użytkownika, którego chcesz zaprosić.
     * **Każdy z tym linkiem:** Utwórz uniwersalny link zapraszający.
6. Kliknij przycisk:
   * "**Wyślij",** dla zaproszeń dotyczących wybranych osób.
     * Użytkownik otrzyma wiadomość e-mail z linkiem do dołączenia.
   * "**Utwórz"**, dla zaproszeń poprzez uniwersalny link.
     * Skopiuj utworzony link i prześlij wybranym osobom.

{% hint style="warning" %}
**Pamiętaj!**

Musisz dodatkowo aktywować członka, który przyjął zaproszenie do grupy.
{% endhint %}

***

### **Aktywacja członków**

Użytkownicy, którzy przyjęli zaproszenie do grupy trafiają na listę "**Oczekujący na aktywację".** W celu aktywowania członkostwa użytkownika:

* Przejdź do zakładki **"Zaproszenia".**
* Zobaczysz listę użytkowników oczekujących na aktywację.
* Zlokalizuj użytkownika, którego chcesz aktywować.
* Kliknij przycisk "**Potwierdź**".

***

### **Usuwanie członków**

Jeśli chcesz usunąć użytkownika z grupy:

1. W zakładce "**Członkowie**" znajdź osobę, którą chcesz usunąć.
2. Kliknij "**Usuń użytkownika**".
3. **Potwierdź swoją decyzję.**
   * Użytkownik natychmiast straci dostęp do zasobów grupy.
