> For the complete documentation index, see [llms.txt](https://inlockly.gitbook.io/inlockly/llms.txt). Markdown versions of documentation pages are available by appending `.md` to page URLs; this page is available as [Markdown](https://inlockly.gitbook.io/inlockly/polski/dokumentacja/grupy/usuwanie-grupy.md).

# Usuwanie grupy

### Inicjalizacja usunięcia grupy

Jeśli zdecydujesz się na usunięcie grupy, możesz dokonać takiej operacji w następujący sposób:

1. Zaloguj się do swojego konta w aplikacji Inlockly™.
2. Przejdź do **Ustawienia.**
3. Wybierz grupę, którą chcesz usunąć
   1. Przejdź do zakładki **Rodzina,** jeżeli chcesz usunąć grupę rodzinną,
   2. Przejdź do zakładki **Firmy i zespoły,** jeżeli chcesz usunąć grupę biznesową, a następnie:
      1. Kliknij przycisk **Szczegóły** przy grupie, którą chcesz usunąć.
4. Kliknij przycisk **Usuwanie grupy**.
5. Wprowadź hasło do konta w celu autoryzacji operacji.
6. Potwierdź swoją decyzję.

{% hint style="info" %}
**Informacja**

* Uprawnienia: Możesz usuwać wyłącznie te grupy, do których masz odpowiednie uprawnienia.
* Ze względów bezpieczeństwa Twoja grupa nie zostanie usunięta natychmiast.
* Po zainicjowaniu usunięcia grupy trwa **30 dniowy okres** zatwierdzania operacji.
* W tym czasie posiadasz możliwość **Anulowanie tej czynności**.
  {% endhint %}

{% hint style="danger" %}
**Uwaga!**

Usunięcie grupy powoduje trwałe usunięcie wszystkich zasobów, w tym folderów, działów, zapisanych haseł, notatek oraz innych danych przechowywanych w Inlockly™. Zastanów się dobrze przed podjęciem tej decyzji. **Pamiętaj, że ta operacja jest nieodwracalna po upływie 30 dni.**
{% endhint %}

***

### Anulowanie operacji usunięcia grupy

Jeśli zainicjowano operację usunięcia grupy, czynność ta przeszła w stan **30 dniowego okresu** **zatwierdzania**. W tym okresie, jeżeli zmienisz zdanie, możesz **Anulować** tą operację. Nie będzie możliwości odwrotu po upływie wskazanego okresu.

Aby anulować operację usuwania grupy:

1. Przejdź do szczegółów grupy w "**Ustawieniach**".
2. Dostrzeżesz informację o **Inicjalizacji usunięcia grupy** wraz z informacją o pozostałej ilości dni do zakończenia tej operacji.
3. Kliknij przycisk **Anuluj** znajdujący się obok tej informacji.
4. Upewnij się, że anulowanie przebiegło pomyślnie:
   1. Otrzymano komunikat z potwierdzeniem.
   2. Informacja o usuwaniu konta zniknęła.
